Zinken en verdrinken

Gek, hoe een boek dat je eigenlijk niet eens heel geweldig vindt, een enorme timmer op je kop kan verkopen doordat het een autobiografie had kunnen zijn. Daarom dus nog een stukje van ‘De Droom van de Leeuw’, omdat ik het zelf niet beter had kunnen verwoorden:

“… Een andere verklaring voor haar eetstoornis heb ik niet. Haast terloops is haar het idee in handen gegeven dat zij het onbeheersbare zou kunnenm beheersen. Ze begon haar lichaam voedsel te onthouden. Voetstaps werd het hele proces in gang gezet, een paar passen vooruit, soms met een klap weer even stil en daarna weer een stukje verder. Het resultaat werd ondergeschikt aan de ontbering die zij ervoor moest lijden. Hoe beter ze volhield, hoe groter de uitdaging werd. Iedere flauwte en elke zwakte van haar lichaam sterkte haar geest, omdat die een innerlijke kracht activeerden waarop op geen andere wijze een beroep werd gedaan. Door zichzelf op te branden, werd zij zichzelf meer waard. Mensen die weinig van vrouwen begrijpen, verklaren zo’n verslaving als iets waarmee zij zichzelf proberen te straffen, terwijl het enige wat zij willen is zichzelf belonen.”

Straffen, belonen en controle. Toch wel de key-woorden als het om eetstoornissen gaat. Daarom is het ook zo godsonmogelijk om los te laten. Ook nu de anorexia niet meer aan mijn oppervlak drijft, blijft het op de bodem, tussen de watergrassen meebewegen op de stroming. Net wanneer je op een zomerse dag als deze lekker in het verkoelende water dobbert, heb je de slijmerige slierten ervan tussen je tenen zitten. Kwestie van zorgen dat ze je niet mee naar de bodem sleuren, maar dat is minder makkelijk dan het klinkt. Deze waterplantjes zijn namelijk de Hulk’s van de groene wezens: Sterk, onvoorspelbaar en verwoestend. Kop boven water houden! Trappel! Spartel! Laat ze je niet nog eens kopje onder doen gaan…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s